Hatha Yoga..

Hatha yoga

Is de meest bekende yoga vorm in het westen. Er wordt hierbij veel aandacht besteed aan lichaamshoudingen (asana’s), en ademhalingstechnieken (pranyama).
Iedereen kan hatha yoga beoefenen, ongeacht conditie, gewicht, leeftijd, lenigheid of lichaamsbouw. Er zit geen enkele competitie in de yoga; noch met anderen noch met jezelf.
Hatha yoga helpt je om je lichaam, adem en geest beter te leren beheersen. Vandaar dat deze heel geschikt is om te onthaasten en stress te verminderen, waardoor je gezondheid en gevoel van welbevinden toe nemen.

Leer te luisteren naar je lichaam

In de hatha yoga is je lichaam je richtpunt of je anker, het lichaam is de toegang voor de ervaring. Door je lichaam te voelen in een bepaalde houding of tijdens het bewegen. Deze aandacht, die bij yoga erg belangrijk is, leert ons opnieuw in verbinding komen met onze eigen lichaamswijsheid en vitaliteit. Hierdoor wordt je bewuster van wat er in je lichaam en geest gebeurt.

Door te leren luisteren naar je lichaam, leer je beter je grenzen kennen en word je meer bewust van wat goed is voor je lichaam en jezelf.
Immers je maakt de ervaring van het lichaam belangrijk en niet het presteren of goed willen zijn. Je ontwikkelt respect voor wat je op dat moment kunt. Als je je aandacht in dat gewaar zijn kunt laten rusten, zoekt het lichaam vanzelf zijn balans. De houding wordt beter en je bewegingen worden soepeler en vrijer.

Verschillende oefeningen

Via verschillende oefeningen leer je je lichaam ervaren: losmaak oefeningen, bewustzijnsoefeningen lichaamshoudingen (asana’s), dynamische bewegingen, concentratie- en balansoefeningen, meditatie, adem- en ontspanningsoefeningen.

Privacy Policy

Ademhaling

Ook aan de ademhaling wordt veel aandacht besteed, je adem voelen tijdens de oefeningen en de adem vrij laten. Door bepaalde ademtechnieken uit de yogatraditie leer je hoe je je ademgevoel kunt verdiepen en verruimen.

De oefeningen hebben een weldadig effect op het lichaam. Ze kalmeren het lichaam en de geest en ze ondersteunen het functioneren van het lichaam. Ze vergroten de soepelheid en de kracht van het lichaam zodat je je energieker, rustiger en gezonder voelt.

Tijdens en na de oefeningen voel je het effect even na en groeit zo het inzicht in de mogelijkheden en grenzen van je lichaam. Een yogales is een moment voor jezelf. Om spanning los te laten, hoofd leeg te maken en het lichaam alle aandacht te geven.

Zie ook mijn lesrooster en tarieven

Vereniging Yogadocenten Nederland

Yoga Sophie Barendrecht…het startpunt voor kwaliteitsyoga

De Vereniging Yogadocenten Nederland is het startpunt voor kwaliteit op het gebied van yoga. Als u als cursist op zoek bent naar een kwaliteitsdocent dan weet je dat een VYN-erkende yogadocent een gedegen kennis heeft en werkt volgens de beroepscode. Meer informatie over Vereniging Yogadocenten Nederland vindt u hier.